The Webmaster Says…


 

 

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Όταν η άγνοια συνάντησε τον Νέο Πανιώνιο...

Αγαπητοί φίλοι του Πανιωνίου (Νέου ή μη για μας δεν έχει σημασία),

Με ανάμικτα συναισθήματα έκπληξης, απορίας και θλίψης διαβάσαμε την σημερινή απάντησή σας στην ανακοίνωση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, σχετικά με το αχαρακτήριστο πανό που ανήρτησαν οπαδοί σας στον μεταξύ μας αγώνα της Κυριακής. Είναι τα ίδια συναισθήματα που μας διακατείχαν την ώρα του αγώνα βλέποντας αυτό το κατάπτυστο, εμετικό, αναξιοπρεπές και μειωτικό για την ομάδα μας πανό.

Θα περιμέναμε από μία σοβαρή ΠΑΕ να απαντούσε στην ομολογουμένως ήπιων τόνων ανακοίνωση της ΑΕΚ με ένα απλό «συγγνώμη λάθος, δεν θα επαναληφθεί, πάλι φίλοι είμαστε». Αντί για μια τέτοια απλή και παληκαρίσια στάση εισπράξαμε ανέξοδη ειρωνία, ανόητη ψευτομαγκιά, χλευαστικά σχόλια, ακόμη και ανιστόρητες αναφορές σε συμμαχία με τη χούντα για να κλέψουμε –άκουσον άκουσον- πρωτάθλημα από τον Πανιώνιο…

Κατʼ αρχάς, σε ότι αφορά το θέμα της προσφυγικής ή όχι προέλευσης της ΑΕΚ, που τόσο άκομψα ξεκίνησε ο ανιστόρητος κύριος Τσακίρης θέλουμε να του υπογραμμίσουμε πως, ακόμη και με την λογική στην οποία θέτει το ζήτημα κάνει λάθος. Παραδεχόμενος πως η ΑΕΚ ιδρύθηκε εδώ και όχι στην Μικρά Ασία, ο κύριος Τσακίρης, παραδέχεται ουσιαστικά πως ΜΟΝΟ η ΑΕΚ (και ο ΠΑΟΚ) είναι προσφυγικό σωματείο. Δηλαδή ιδρύθηκε ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ υπήρξε ξεριζωμός και προσφυγιά, ΕΠΕΙΔΗ υπήρξαν πρόσφυγες. Η ΑΕΚ σαφώς και δεν υπήρχε στην Μικρά Ασία πριν τον ξεριζωμό. Αντίθετα υπήρχαν και μεγαλουργούσαν σύλλογοι όπως ο Απόλλων Σμύρνης, ο Πανιώνιος, ο Ερμής, το Πέρα Κλούμπ... Όλους αυτούς τους ένδοξους συλλόγους τους τιμούμε και τους θεωρούμε εξίσου προσφυγικούς αν και προϋπήρχαν της προσφυγιάς. Αντιθέτως η ΑΕΚ, επειδή ακριβώς ιδρύθηκε ΑΠΟ και ΓΙΑ τους πρόσφυγες ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ. Ιδρύθηκε για να εκφράσει τους πρόσφυγες, για να τους δώσει ελπίδα, δύναμη κουράγιο, περηφάνεια. Και ευτυχώς για όλους τους πρόσφυγες και κόντρα σε όλες τις μεθοδεύσεις των πρασινοκόκκινων κατά καιρούς αφεντικών σας, το ΕΠΕΤΥΧΕ κύριε Τσακίρη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι πρόσφυγες που ήρθαν στην σημερινή Ελλάδα, οι προερχόμενοι όχι μόνο από την Κωνσταντινούπολη αλλά από ολόκληρη την Ιωνία και τον Πόντο αγκάλιασαν αυτόν ακριβώς τον ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ σύλλογο ακόμη και «σε βάρος» των παλαιότερων συλλόγων της μικρασιατικής πατρίδας. Όλοι αυτοί οι ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ διείδαν πως η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ , η μεγάλη ΑΕΚ (που δεν θα γίνει ποτέ Νέα ΑΕΚ), με έμβλημα τον Δικέφαλο Αετό, το σύμβολο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μας, θα αγκάλιαζε στοργικά τον πόνο τους, θα ενσάρκωνε τις ελπίδες, τα όνειρα, και τους πόθους τους μετατρέποντάς τα σε υπερηφάνεια, καταξίωση, παληκαριά, ήθος, αληθινή στάση ζωής σε τελική ανάλυση. Η ανεξάντλητη αγάπη αυτών των προσφύγων, που διοχετεύθηκε σε τόση έκταση και με τόση ένταση σε αυτό το σωματείο του έδωσε αμέσως πανελλήνια εμβέλεια και πολύ σύντομα οικουμενικό χαρακτήρα.

Εννοείται πως οι πρόσφυγες που συνδέθηκαν τόσο άρρηκτα με την ΑΕΚ που συμβόλιζε το νέο, το ελπιδοφόρο, το μέλλον, σε καμία περίπτωση δεν ξέχασαν τους παλαιούς συλλόγους τους και με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε η παράδοση, που ευτυχώς διατηρείται μέχρι σήμερα και θέλει τους οπαδούς της ΑΕΚ να συμπαθούν και να έχουν ως δεύτερη αγάπη τους συλλόγους όπως τον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Πανιώνιο. Επειδή ακριβώς η ΑΕΚ αναπτύχθηκε σε προσφυγική αλλά ταυτόχρονα οικουμενική βάση διατήρησε αναλλοίωτο τον προσφυγικό της χαρακτήρα αρνούμενη να δεχθεί την εύκολη λύση της ταύτισής της με μία απλή γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, με μία πόλη, με μία συνοικία, με μία πλατεία...

Επανερχόμενοι στο θέμα της συμπάθειας που δείχνουν παραδοσιακά οι φίλοι της ΑΕΚ στις άλλες προσφυγικές και μικρασιατικές ομάδες και ιδιαίτερα στον Πανιώνιο και προκειμένου να εκλείψει η κατηγορία που εξαπολύσατε πως αντιδρούμε επειδή χάσαμε, σας υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα, που ειδικά κάποιος που είναι παλαιός και όχι όψιμος (όπως ο κύριος Τσακίρης) φίλος του Πανιωνίου θα έπρεπε να γνωρίζει:

Ο Πανιώνιος στη μακρά και λαμπρή ιστορία του έχει νικήσει αρκετές φορές την ΑΕΚ, τόσο στη Νέα Σμύρνη όσο και στη Νέα Φιλαδέρφεια και το ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ, αυτή που εσείς αποκαλέσατε «Δραγουμάνο του ΠΟΚ», ποτέ δεν του δημιούργησε πρόβλημα. Ούτε όταν το 1960 με την νίκη του την τελευταία αγωνιστική στέρησε τον τίτλο από την ΑΕΚ βοηθώντας τον ΠΑΟ να τον κατακτήσει (ταυτόχρονα στο άλλο τουλάχιστον περίεργο παιχνίδι ο ΠΑΟ νίκησε με 4-1 τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, ενώ λίγες μέρες μετά έχασε για το κύπελλο με 3-0!), ούτε όταν το 1979 στον τελικό του κυπέλλου νίκησε με 3-1 και στέφθηκε κυπελλούχος, ούτε όταν το 2008 με το πλαστό 2-3, προϊόν διαιτητικής σφαγής της ΑΕΚ της ξαναστέρησε τον μισό τίτλο (ο υπόλοιπος της κλάπηκε στα χαρτιά από τον θριαμβευτή των... δικαστικών αιθουσών Ολυμπιακό!). Η ΑΕΚ, αγαπητοί φίλοι του Πανιωνίου και κύριε Τσακίρη, πάντοτε αναγνώριζε την αξία του συλλόγου σας και παραδεχόταν τις εναντίον της νίκες του. Ποτέ της δεν μετέφερε στο «σπίτι» σας ορδές βαρβάρων, που αργότερα βαπτίσθηκαν «αρειανοί», για να σας ξυλοφορτώσουν, ποτέ της δεν ήρθε με Σπανέες για να σας ρίξει κατηγορία...

Όσο για το πρωτάθλημα του 1970-71, στο οποίο κατά τον κύριο Τσακίρη συμμαχήσαμε με την… χούντα για να κλέψουμε τον τίτλο από την αγαπημένη του ομάδα του, θα συμφωνήσουμε απόλυτα μόνο ως προς το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας. Πραγματικά κερδίσαμε -και φυσικά δεν κλέψαμε- τον τίτλο από την τότε αγαπημένη του ομάδα που ήταν -και ίσως συνεχίζει να είναι- ο Παναθηναϊκός! Ο οποίος μάλιστα Παναθηναϊκός, εκείνη τη χρονιά, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως η χούντα …συμμάχησε με την ΑΕΚ και πήγε στο Γουέμπλεϊ!!! Αιδώς Τσακίρηδες! Ακόμη και η παραπληροφόρηση και τα παιδικά απωθημένα σας έχουν τα όριά τους!

Το θέμα Μαύρου δεν θα το θίξουμε σεβόμενοι την αξία αυτού του "ιερού τέρατος" του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την τεράστια προσφορά στην ΑΕΚ, όπου λατρεύθηκε ως Θεός, αλλά και στον Πανιώνιο. Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την αλήθεια εκείνης της υπόθεσης μπορεί να ανατρέξει στις δικαστικές αποφάσεις της εποχής που δικαίωσαν τον παίκτη και του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό του να αγωνισθεί στην ΑΕΚ. Αρκεί βέβαια ως καλόπιστος ερευνητής να ανατρέξει και στα αρχεία που αφορούν τον χαρισμό παικτών του Πανιωνίου στον Παναθηναϊκό με την ομολογουμένως ευφυή τακτική της μη έγκαιρης έκδοσης των δελτίων τους! Μία απλή σύγκριση των περιπτώσεων Μαύρου (έμεινε έναν χρόνο εκτός δράσης λόγω της άρνησης του Πανιωνίου να αποδεχθεί την επιλογή του ποδοσφαιριστή) και Μαραγκού (παραχωρήθηκε δωρεάν στον Παναθηναϊκό) αποδεικνύει το παράδοξο μένος του Πανιωνίου εναντίον της ΑΕΚ. Το ίδιο μένος που στέρησε από έναν άλλο ΜΕΓΑΛΟ του ποδοσφαίρου μας, τον Κώστα Νεστορίδη, δύο χρόνια αγωνιστικής δράσης...

Εννοείται βέβαια πως οι φίλοι της ΑΕΚ βοήθησαν υλικά και κυρίως συμπαραστάθηκαν ηθικά στον φίλο Πανιώνιο σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του. Όλοι μας σταθήκαμε δίπλα του σε επίπονες διαδικασίες, όπως μπαράζ της δεκαετίας του 80, υποβιβασμός στη Β Εθνική, ταπεινωτική μετατροπή σε «Νέο» Πανιώνιο. Ακόμη και τώρα, παρά τα όσα άσχημα διαπράξατε στον μεταξύ μας αγώνα, οι περισσότεροι φίλοι της ομάδας μας εύχονται κάθε επιτυχία στον Πανιώνιο και θα είναι ευτυχείς να τον δούν να συμμετέχει ξανά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν και όταν παρακαμφθούν τα γνωστά προβλήματα με την ΟΥΕΦΑ λόγω των υπονοιών της για στημένα παιχνίδια.

Δυστυχώς, σε ανταπόδοση αυτής μας της αγάπης, συνήθως εισπράττουμε από σας μίσος και φθόνο, που δεν δείχνετε απέναντι στα άλλα μισητά σωματείο του τέως ΠΟΚ, των οποίων κατά τη δήλωσή σας είμαστε δραγουμάνοι. Όσο και αν αυτά τα συναισθήματα είναι εν μέρει κατανοητά και εν πολλοίς σεβαστά, αρχίζουν να μπαίνουν στη σφαίρα του κωμικοτραγικού όταν συνδυάζονται με εμετικά συνθήματα τύπου «τούρκοι» που κατά κόρον εκτοξεύετε εναντίον μας. Συνθήματα που αν μη τι άλλο δεν αρμόζουν σε οπαδούς ομάδας που θέλει να λέγεται προσφυγική.

Τελειώνοντας φίλοι του Πανιωνίου, οι φίλοι της ΑΕΚ θα θέλαμε να σας απευθύνουμε ένα παληκαρίσιο και ειλικρινές κάλεσμα. Άς σταματήσουμε αυτήν την ανόητη βεντέτα που τείνει να δημιουργηθεί και ας ασχοληθούμε ο καθένας με το καλό του συλλόγου του και μόνο. Εμείς από την πλευρά μας σας ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη που ο σύλλογός μας γιγαντώθηκε και έγινε τόσο μεγάλος ώστε να μην χωράει στα στενά όρια μίας πλατείας.

Με φιλικούς και προσφυγικούς (αν αυτό σημαίνει πλέον κάτι για σας) χαιρετισμούς,


Αβραάμ Μαστοράκης
A.E.K. Internet Fan Club


ΥΓ: Με χαρά διαπιστώσαμε πως σπεύσατε να αλλάξετε στην ιστοσελίδα σας την κατάπτυστη λεζάντα που είχατε αρχικά στην φωτογραφία-σύμβολο για όλους τους πρόσφυγες, η οποία ήταν το ίδιο ανίερη με παλαιότερες αναφορές σε "συνωστισμούς". Φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη στις τάξεις των φίλων του Πανιωνίου άνθρωποι με ήθος και προσωπικότητα και απαίτησαν την επιβαλλόμενη αλλαγή.

 

 

AEK Internet Fan Club


 

-To Webmaster  says archive-Προηγούμενα άρθρα.

If you have any comment on this page, please, send an email to


A service of the AEK Internet Fan Club

AEK Without Frontiers